Vegyél invertert, ha alternatív áramforrásra van szükséged

Atomenergia, megújuló energiaforrások… számos fórumon hallottunk már pro és kontra érveket egyik és másik energia felhasználási mód mellett. Sok fórumon lehet olvasni hasznos tippeket, tanácsokat arról is, hogyan csökkenthetjük jobban az ökolábnyomunkat, vagy hogyan szoríthatnánk vissza effektívebben az energiafogyasztásunkat. Én azonban most nem erről szeretnék mesélni nektek. Hanem arról, mi a helyzet akkor, ha alternatív áramforrásra lenne szükséged egy olyan helyen, ahol egyébként nincs kiépített villamoshálózat? Nem kell messzire menni gondolatban, nem arra gondolok, hogy egy lakatlan szigeten hogyan találnád fel magad áram nélkül. Egyszerűen olyan praktikus példa jutott eszembe, mint hogy elutazik valaki valahová autóval, de merül a mobilja, amit gyorsan szükséges feltöltenie, mert azon a GPS, és ha lemerül az eszköz, nem fog tudni tovább haladni.

Az ilyen esetekre nagyon jól jöhet egy inverter, ami kvázi alternatív áramforrás tud lenni ezekben a helyzetekben. Akkor működik jól, ha kb 230V-os eszközök azok, amiket használni szeretnénk az autóban, ezeket simán elviszi. Telefont, laptopot, adott esetben akár még tévét is elbír! Én utoljára kempingezéshez használtam invertert, és nagyon bevált, hogy mindig ott volt kéznél, amikor éppen szükség volt rá, hogy a telefonomat egy kicsit tölteni tudjam. Ha kíváncsiak vagytok az inverter árakra is, abban is tudok segíteni. Gyakorlatilag minden attól függ, mit akarsz kezdeni az inverterrel. Inverter választáskor érdemes átgondolni például, hány eszközt akarsz rajta működtetni egyszerre? Csak telefont töltenél, vagy fontos, hogy párhuzamosan tudj tölteni fényképezőt és laptopot is? Esetleg közben valaki a hátsó ülésen a tableten TV-t nézne, de azt is tölteni kellene? Ezek mind-mind fontos szempontok az inverter árak meghatározásakor.

Én az enyémet a Bestmarkt webáruházból szereztem be, és szerencsére a Bestmarkt-nak nagyon jó kereső funkciója van, ami jócskán megkönnyítette a dolgomat a vásárlás és a döntés hozatal terén is. A bal oldali oszlopban ugyanis számos lehetőségünk van, hogy szűkítsük a keresést. Szűrhetünk egyszerűen kulcsszóra is, ha valamely paraméterre kifejezetten kíváncsiak vagyunk. Vagy egyszerűen csak bizonytalanok vagyunk a keresésben és először egy bővebb választékot néznénk át. Természetesen már a keresés legelején megadhatjuk, milyen inverter árakat szeretnénk figyelembe venni. Nagyjából mindenkinek lehet már egy elképzelése arról, meddig tud nyújtózkodni, ezt érdemes is már az elején behúzni a kereséskor (nehogy elszaladjon velünk a hév, haha). A rutinosabbak aztán kereshetnek gyártó, bemeneti feszültség és teljesítmény alapján is.

Amit az inverter árakról tudni érdemes, hogy természetesen minél kevesebbe kerül az eszköz, annál kevesebb funkciót tud ellátni. Ha neked például csak arra kellene a kocsidba az inverter, hogy a telefonodat tudd róla tölteni, ha nincs a közelben megfelelő áramforrás, akkor simán megfelelhet egy olcsóbb készülék is, ez általában a cigarettagyújtóhoz tud csatlakozni. Persze ha már több eszközt szeretnél rajta működtetni egyszerre, akkor akár 3000 W-os teljesítményig is érdemes lehet elmenni a kívánt eredmény eléréséhez. Ezek a nagyobb teljesítményű eszközök pedig már közvetlenül az autó akkumulátorához csatlakoznak be. A legjobb az, ha a kb. 10-20%-kal nagyobb teljesítményű invertert vesztek, mint amennyit az eszközök igényelnének, fő az óvatosság.

Remélem, tudtam egy keveset segíteni nektek az inverter árakkal kapcsolatban. Bízom benne, hogy ha legközelebb ti kerültök olyan helyzetbe, hogy tennétek egy nagyobb kirándulást az autóval, eszetekbe fognak jutni a leírtak, és a szükségleteitekhez mérten ki fogjátok tudni választani a számotokra legideálisabb invertert.