Paksi családból származom, napenergiára váltok

Pakson nőttem fel, a családom nagyja az atomerőműnél dolgozik. Én gyerekkorom óta ellenségesen állok ehhez a témához, az atomenergiához úgy egyáltalán, nem szimpatikus ez a nagy energiaéhség, az, hogy óriási kockázatot vállalunk és hogy mérgezzük az élőhelyünket vele. Emiatt természetesen sok vitám volt a családtagjaimmal.

De négy éve elköltöztem tőlük, a férjemmel vettünk egy kis családi házat a Duna-kanyarban, és próbálunk minél környezett-tudatosabban élni. Sok lépést megtettünk már ennek érdekében, de a legnagyobb mértékű az, hogy napelemes rendszerre váltottunk.

Már akkor is tudtuk, hogy ez a befektetés hosszú távú, megtérül, és van esély arra, hogy függetlenedjünk mindenféle szolgáltatótól, ne kelljen fizetnünk a csekkeket. Ennél többet még nem tudtunk, de találtunk egy oldalt, amit a férjem, Ákos testvére ajánlott nekünk. Itt aztán szabadon tájékozódhattunk a napelemekről.

Úgy véltük, inkább szigetüzemű rendszert szeretnénk (annak ellenére, hogy az oldalon a hálózara kötöttet ajánlják), így a nappal fel nem használt energiát visszatölthetjük, és ahelyett, hogy mi fizetnénk az áramért, nekünk fizetnek érte. Ilyenkor egy olyan villanyórára van szükségünk, ami nemcsak a fogyasztást, hanem a növekedést is mérni képes.

A napeleminfo a SHARP márkájú terméket ajánlja, azt mondja, nálunk a minőség garantált. A termékek egészen a gyártósorig visszakövethetők, ami a minőség alapja, hiszen a gyártási folyamatnál dől el minden. A napelem vállalt teljesítménye csupán a minimum teljesítményét jelenti, annál valószínűleg sokkal többet bír. A SHARP más gyártókkal ellentétben alumíniumprofilú termékekkel állnak elő, ami azért jó, mert az extrém meleg hatására nincsen térfogatváltozása, ezért sokkal hosszabb ideig állják a sarat. Továbbá 25 év teljesítménygaranciát ígér.

Amint Ákossal ezeket a sorokat olvastuk, egyre biztosabban lettünk a dolgunkban.

A rendszer teljességéhez nem elég csupán a napelempanel kiválasztása, ahhoz, hogy működjenek a dolgok, szükségünk van inverterre is, olvatuk. Ez a kütyü alakítja át a napenergiát váltóárammá, amit aztán mi használunk. Inverterből az oldal az SMA márkát ajánlja, szintén a megbízható minőségük miatt és az 5 éves időszak miatt, amiben azonnal cserélik az ivertert meghibásodás esetén.

Nagyon fontos továbbá, hogy hogyan vannak rögzítrve a panelek. A napeleminfo rozsdamentes és saválló alkatrészekkel dolgozik, hogy a rendszer egész életre szóló legyen.

A napeleminfo a rendszerre még további 10 év garanciát vállal, ovlastuk. Egyetértőn néztünk egymásra a férjemmel. Szinte már meg voltunk győzve!

Abban biztosan voltunk, hogy árajánlatot kérünk, azzal még nem veszítünk semmit – gondoltuk. Ákos hívta fel a céget, meg is beszéltek egy időpontot, amikor személyesen beszélgetünk a dolgokról.

napelem

Két napra rá sort kerítettünk a személyes találkozóra. Egy nagyon szimptaikus férfivel találkoztunk, miden kérdésünkre türelemmel felelt, minden, amit szerettünk volna megtudni, világossá vált számunkra.

A következő héten helyszíni szemlét végeztek nálunk, megnézték, hova, mekkor és mennyi panekt tudnak rakni, hogy az a lehető leghatékonyabb legyen.

Majd a legközelebbi alkalommal, amikor nálunk jártak, telepítették is a rendszert. Reggel kilencre érkezett a néhány fős csapat, és már aznap este élvezhettük a napelem sokadalmat, amit beépítettek hozzánk.

Ákossal iszonyatosan bolodogak voltunk, hogy a napelem mellett döntöttünk, és mai napig csak egyre boldogabbá tesz minket. Bár nem szeretnénk sehova elmenni, ha mégis úgy alakulna a jövőben, hogy eladnánk a házat, ezzel az értékét is növeltük az ingatlanpiacon.

És ha már a jövőről van szó: ezzel a módszerrel a gyerekeinknek, unokáinknak is ugyanannyi energia marad, mint amennyit mi használunk, hiszen ez a tiszta energia, amit a Napból nyerünk, számukra is elérhető lesz.

Letöltöttük az oldalukról a kisokos e-book, és azóta, hogy mi ennyire megimádtunk ezt a rendszert, mindenkinek, aki ellátogat hozzánk, mutogatjuk a magazint, hátha hatással leszünk valakire, és ők is megnézik a napelemekről sszólóhonlapot, és felkeresik a vállalkozást.

A családom végül elfogadta, hogy elköltöztem, és hogy teljesen máshonnan nyerem az élethez szükséges energiát, semmint az atomerőműből.