Sürgősen találnunk kellett egy laptop szervizt

Amikor meghallottam, hogy Pakson újabb atomerőművet fognak építeni, nagyon nem örültem. Egyrészt azért, mert elavult technológiának tartom, mármint tudom, hogy bizonyos mértékig szükség van ezekre, de ma már egyáltalán nem népszerű. Különösen mostanában, amikor a világ végre elkezdett foglalkozni a Földünk állapotával.

A szomorúságomat csak tetézte, miután láttam a csernobili eseményekről készült sorozatot. Szörnyű, hogy miken kellett keresztülmenniük azoknak az embereknek, akik az erőmű robbanása után takarították a romokat. Persze ugyanez már nem igazán fordulhatna elő, mert már ismertek a hatások, de ettől még nem lesz kevésbé veszélyes a dolog.

Az egyik régi szaktársam, Kitti, Paks közelében lakik. Már régóta fel szeretne költözni Budapestre, de Paks II. volt az, ami megadta neki a végső lökést. Már pár hónapja itt él, de egy kicsit még elveszve érzi magát.

Nemrég küldött nekem egy üzenetet: „laptop szerviz budapest?, S.O.S”; szerencsére ismerem már annyira, hogy tudom, hogy ez azt jelentette, hogy nem tudok-e véletlenül ajánlani neki egy laptop szervizt Budapesten, mert sürgősen szüksége lenne rá. Biztos vezetés közben írta az sms-t.

Körbekérdeztem gyorsan pár informatikában jártas ismerősömet, és ajánlottak is egy helyet Budán, a Batthyány utcában, az első kerületben, de egyébként a pesti oldalon, a XIV. kerületben is van egy üzletük. Gyorsan rá is kerestem és elküldtem Kittinek.

A pcmentorról van szó egyébként. Megnéztem én is, hogy pontosan mivel foglalkoznak, vagyis hogy milyen jellegű problémákkal lehet és érdemes hozzájuk fordulni. És hát, gyakorlatilag mindennel.

Felsorolok párat, a teljesség igénye nélkül a hibák közül, amiket jó eséllyel meg tudnak oldani:

  • betört képernyő
  • töltés közben is kikapcsoló, vagy egyáltalán nem tölthető laptop
  • hangos ventilátor
  • bekapcsolódó, de fekete képernyőt megjelenítő laptop
  • nem működő wifi

Egyébként Kittinek a ventillátor hangjával volt problémája, amit – mint utólag kiderült -, az okozott, hogy gyorsan melegedett a laptop, amit a ventilátor gyorsabban is próbált hűteni.

El is vitte a szervizbe, ahol nagyon kedvesek voltak vele. Gyorsan meg is nyugtatták, hogy egy tisztításra van szüksége a gépnek, amit egyébként bizonyos időközönként mindenképpen ajánlott megtenni. Egyrészt a laptop élettartama miatt, másrészt pedig anyagilag is kisebb kiadást jelent.

Az is kiderült, hogy nagyon jó helyre irányítottam őt, mert a pcmentornál van lehetőség úgynevezett sürgősségi laptop tisztításra. Ez úgy működik, hogy valamelyik szervizbe be kell vinni a laptopot, hétköznapokon kilenc és délután három óra között, és három órán belül elvégzik a tisztítást. Hétvégén, pontosabban szombati napokon is van erre lehetőség, reggel kilenctől tíz óráig. Természetesen, ez többe kerül valamivel, mintha ott hagyná az ember néhány napra a gépét, de előfordulhat olyan eset, amikor pár napra sem nélkülözhető a laptop.

Emiatt és persze a tökéletes és szakszerű javítás miatt is döntött úgy Kitti, hogy ha legközelebb bármi baja lenne a laptopjának, a pcmentorhoz fogja vinni.