Hamarosan energiahatékony házam lehet

Elektromos energiát több módon is elő lehet állítani. Például a paksi atomerőmű segítségével rengeteg energiát tudnak létrehozni. Én azonban sokkal jobban kedvelem, azokat az energiatermelési módokat, amelyek a károsanyag kibocsátástól mentesek. Emiatt régóta vágyom már arra, hogy napelemeket szereltessek a házam tetőszerkezetére. A napelem berendezés igen költséges, ezidáig emiatt nem sikerült beszereznem. Most azonban úgy néz ki, hogy nagy valószínűséggel végre napelem tulajdonos leszek és a házamat energiahatékonnyá alakíthatom.

A szomszédom, Szilvia mesélt nekem először a napelem támogatás lehetőségéről, amelyről ő is csak most hallott az egyik ismerősétől. Nem tudott róla sok részletet mondani, de elküldte a weboldal linkjét, ahonnan minden szükséges információt be lehet szerezni a pályázatról.

napelem támogatás

A napelem támogatás a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” nevet kapta. A támogatás által a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásait segítik. Az épületeiket korszerűsíteni igyekvők között 105,2 milliárd forintot osztanak szét, 0%-os kamatozású hitel formájában. A keretösszegnek csupán maximum a felét kaphatják meg a lakásszövetkezetek és a társasházak, a többi pénz magánszemélyekhez kerül. Ennek értelmében családi házzal is jó esélyekkel lehet pályázni, ugyanis nem zsebelhetik be az összes pénzt a társasházak és a lakásszövetkezetek.  

A hitel összege minimum 500 ezer forint és maximum 10 millió forint lehet. A kölcsön kapott pénz nem csak napelemekre fordítható, hanem mindenre, ami energiahatékonyabbá teheti az otthonokat: napkollektorokra, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre és nyílászárók cseréjére is.

A futamidő kifejezetten kedvezőnek mondható, hiszen húsz éven belül kell visszafizetni a kölcsön kapott pénzt. Ez alatt már a napelemek is visszahozzák az árukat, tehát nem jelenthet nagy nehézséget a hitel törlesztése.

A Magyar Fejlesztési Bank által kínált támogatás elnyeréséhez megfelelő helyre, illetve épületre van szükség, ahova telepíthető a napelem rendszer, valamint szükség van még 10% saját forrásra. Utóbbi fontos kikötés, ugyanis saját forrás nélkül nem nyerhető meg a pályázat. Szerencsére nekem ez nem okozhat problémát, mivel régóta gyűjtöm már a pénzem.

Remélem, hogy tényleg sikerül megnyernem a támogatást, és energiahatékonnyá tehetem a házamat.