Fogszabályozásról beszélgettünk az öcsémmel

Van egy 18 éves öcsém, aki Paksra jár egy ottani neves középiskolába. Mikor a továbbtanulásról volt szó, nem nagyon tudtuk, hogy merre menjen tovább, és ekkor ajánlotta egy ismerősünk ezt az iskolát. Megtetszett neki, így elektrotechnikai tagozaton folytatta a tanulmányait. Ez azért jó, mert az Atomerőmű biztosít nekik nyári szakmai gyakorlati lehetőséget, illetve szinte biztos, hogy az iskola elvégzése után kínálnak a végzett fiataloknak munkát. Azt gondolom, a mai világban ez egy páratlan lehetőség.

Egyik hétvégén, mikor hazajött a kollégiumból, mesélte, hogy voltak az iskola fogorvosánál, és lehet, hogy fogszabályozóra lesz szüksége. Engem nagyon meglepett, mert bár ő sajnos nem a család rendezett fogsorát örökölte, nem vettem észre, hogy annyira kuszák lennének a fogai. Ekkor úgy döntöttem, utánanézek, hogy pontosan milyen esetekben is szükséges a fogszabályzó.

Találtam az interneten egy weboldalt, ahol pontos tájékoztatást olvashattam, hogy miért is fontos ez az eszköz. Nem csupán esztétikai funkciót tölt be, hanem a testi egészség szempontjából sem szabad elhanyagolni. Nagyon fontos, hogy a két állcsont harmonikusan érintkezzen egymással, mert ha ez nincs meg, az komoly problémákhoz tud vezetni. Úgy emlékeztem, az iskola fogorvosa azért javasolta az öcsémnek a fogszabályzó felhelyezését, mert mélyharapása van. Egy átlag embernél összezárt fogsor esetében látszik az alsó fogsor is. Abban az esetben, ha valakinek mélyharapása van, akkor a felső fogsor szinte teljes egészében takarja az alsó fogsort, ami hosszútávon problémákhoz vezethet. Bár a testvérem ódzkodik az egésztől, természetesen fiatal srác révén hiúsági okokból, ha szeretne egészséges lenni teljesen, akkor meg kell lépnie ezt a dolgot.

Azt mondta, hogy az a legnagyobb baja, hogy tudja, nagyon hosszú ideig kell majd viselnie a fogszabályzót. És így hogy fog tetszeni a lányoknak? Volt ebben valami, mert emlékeztem gimis koromból, hogy a két legjobb barátnőm is kusza fogsorral volt megáldva. Az egyiküknek még az állkapcsa is előreugró volt, így ezt csak fogszabályzóval lehetett helyreállítani. Tudom, hogy nagyon sokat szenvedtek miatta, mert nem szerették, ahogy kinéznek, és sajnos gyakran fájdalmas is volt, mikor húztak egyet az eszközön. Valóban hosszú ideig hordták ők is, azt hiszem, 2 év volt, mire sikerült tökéletes, rendezett mosolyt elérniük. De utána pedig sokkal jobban érezték magukat, élvezték, hogy végre rendezettek a fogaik nekik is, mint a többieknek.

Azt is tőlük tudom, hogy amint leveszik a fogszabályzó készüléket, még nem ér véget sajnos a kezelés. Utána kaptak egy olyan átlátszó fogszabályzót, amit éjszaka kellett hordaniuk, és kétszer olyan hosszú ideig, mint amíg a rögzített eszköz fent volt. Ez jelen esetben 2 év rögzített fogszabályozót és 4 év éjszakait jelent. Mint láthatjuk, a 6 év nem kevés idő. Már egyetemisták vagyunk mindhárman, és közös albérletben lakunk, így minden este látom, hogy tényleg becsülettel hordják a fogszabályozót, hisz nem akarnak a nehezen elért eredménnyel játszani. Ugyanis ha valaki nem hajlandó részt venni az utókezelésben, könnyen előfordulhat, hogy a fogai visszarendeződnek az eredeti kusza állapotba.

Mindenképp szeretném volna meggyőzni az öcsémet, hogy vágjon bele a fogszabályozásba. Ez neki csupán 2 év, és lehet, hogy nem minden lánynak lesz vonzó a fogszabályzó a szájában, de egyrészt vannak sokan, akiket nem érdekel, másrészt ha leveszik, hollywoodi mosolya lesz. Annak viszont biztosan kevés lány fog tudni ellenállni!