Segítség! Olyan meleg van a lakásban, mint egy atomreaktorban!

Azt szerintem senkinek sem kell elmagyaráznom, hogy a legtöbb kémiai vagy fizikai folyamat vagy hőtermeléssel, vagy hő elnyeléssel jár. Mind emlékszünk a kémia órákra, ahol ezt próbálták a fejünkbe verni a nagytudású tanáraink.

Azóta a kémiaóra már egészen távolinak tűnik, de nem kell ennél nagyobb tudás ahhoz, hogy megállapítsuk, az atomreaktorban lezajló maghasadás valószínűleg elég sok hőt termel.

Az atomreaktorokat mindig egy adott hőmérsékleten kell tartani, ahelyett viszont, hogy mindenféle bonyolult technológiát használnának pakson, ezt a hűtést egészen természetes módon végzik el.

Az atomreaktort hazánkban a Duna folyónk vizével hűtik. Egyszerűnek hangzik, de roppantul bonyolult szerkezet biztosítja a reaktor hűtését, ami meggátolja a reaktort a túlmelegedéstől és a robbanástól.

A szerkezet elég bonyolult, ugyanis a Duna vizét és gőzt is használ, majd a Duna vize, miután elvégezte a feladatát, visszakerül a folyóba, ám ilyenkor 8 °C-kal melegebb, mint mikor a folyóból a reaktorba került.

Ez a 8 °C nagyon sokat tud változtatni a Dunán, nagy hatással van az élővilágára, de ez a legjobb módja annak, hogy ideális hőmérsékleten tartsák a reaktort. Ezt a módszert, amit nálunk is használnak, egyébként könnyűvizes reaktornak nevezik. Ezenkívül létezik még nehézvizes, grafitmoderátoros, egzotikus és újgenerációs reaktor is.

Ahogyan egyre inkább benne vagyunk a nyárban, az én lakásomban is szinte úgy érzem magam, mint ahogyan a Duna érezheti magát a reaktorban. Sajnos a szél nem kedvez a lakásomnak, valahogy mindig pont úgy fúj, hogy nem tudok kereszthuzatot csinálni, nem jár a levegő,nincs ami kivinné a meleget, mikor hazaérek a munkából.

Az egész napos munka után nem valami frissítő a forró levegővel telt lakásba hazaérni.

Próbáltam minimális áram felhasználásával valamilyen hűtő megoldást kitalálni, amihez nem kell újabb beruházásokat eszközölnöm, de sajnos semelyik ötletem sem hozott tartós eredményt.

Próbáltam jégkockákkal hűteni magam, hideg innivalókat, fagylaltokat fogyasztok, de mindegyik megoldás csak kevés ideig hűt le, utána a meleg levegő újra izzaszt a lakásban.

Több ventilátort is vettem, ez egészen addig jónak tűnt, amíg a huzattól nem kezdett el fájni a fülem. A ventilátoroknak ugyanis nem nagy a teljesítményük, egyszerre csak kis részt tudnak lehűteni a térből, ezért mindenki magára irányítja, közvetlenül beül elé, ennek pedig gyakran fülgyulladás lesz a következménye, főleg, ha az illető egy kicsit érzékenyebb a hideg levegőre.

A ventilátorok ráadásul nem csak a levegőt keringetik, hanem a port is, ami hosszútávon szintén nem tesz jót sz egészségünknek.

Bármennyire is nem szerettem volna a napelemek után újabb költséges beszerzésekbe belekezdeni, azon kaptam magamat, hogy azt nézegetem, hogyan is alakulnak mostanában a légkondi árak.

Egyébként már írtam a napelemekről, arról, hogy melyik a jobb, ezt itt olvashatjátok: https://pakskontroll.hu/az-orok-kerdes-atomenergia-vagy-megujulo-energia/.

A napenergia többször is foglalkoztatott engem, majd egyszer úgy döntöttem alapos mérlegelés után, hogy belevágok, és napelemeket telepítettem én is a kedvezőbb energiafelhasználás, a környezetkímélőbb életmód és a spórolás jegyében. Hiszen a napenergia lehet bármennyire zöld és környezetbarát, azért valljuk be, a legtöbbünket az motivál, hogy nem kell többé villanyszámlát fizetnünk. Lassan megtérülő befektetésről van szó, de a türelem nagy kincs, hosszútávon pedig tényleg kifizetődő a napenergiára való váltás.

Most, hogy napenergiával működtetem az elektromos eszközeimet és a lakásban olyan meleg van, mint egy atomreaktorban, egyre sűrűbben játszok el a légkondi gondolatával.

Úgy indult, hogy belegondoltam, mi lenne, ha mikor hazajövök, már a hűvös lakásba érkezhetnék. Mi lenne, ha egy esetleges vendégségben nem azt kellene figyelnem, hogy a vendégeim folyamatosan törölgetik a homlokukat. Mi lenne, ha éjszaka sokkal jobban tudnék aludni a kellemes hideg miatt. Hiszen tudományos tény, hogy hidegben sokkal jobban alszik az ember.

Ez a sok “mi lenne, ha…” végül tettlegességig fajult, és azon kaptam magamat, hogy a légkondi árak útvesztőjében keringek már órák óta.

A légkondi árak természetesen sok mindentől függenek. Nem mindegy, hogy mekkora maga a légkondi, hogy milyen a teljesítménye, hogy milyen a távirányítója, hogy hogyan mozognak a lamellák, hogy milyen a kijelzője, és még sorolhatnám.

A légkondi telepítésnél fontos alaposan átgondolni azt, hogy hova akarjuk tenni a készüléket, meg kell tervezni, hogy hogyan tudjuk a legnagyobb helyet lehűteni vele. Hiszen nem mindegy, hogy a szobában hol helyezzük el, hogy az ablakokhoz képest merre található, melyik falra szereltetjük.

A légkondi felszereléséhez mindenképpen szakember segítségére van szükség, ezért a légkondi árán túl ezzel is számolnunk kell.

Nem jellemző, de vannak olyan áruházak, ahol a légkondi árak már tartalmazzák a szerelést is, de sajnos nem ez a jellemző. Sok helyen a méregdrága légkondi mellé még külön szerelést is fizetni kell. Persze, ez az alapvető, de a pénztárcám sokkal inkább azokat az akciókat támogatja, amelyek keretein belül a légkondikat fel is szerelik.

Nem lehetetlen ilyen és ehhez hasonló kiváló akciókat találni az interneten. Például a klima-szereles.hu oldalon mindig ki lehetfogni néhány jó ajánlatot.

Most például azt láttam, hogy szállítással és szereléssel együtt annyiba került néhány borzasztóan jó minőségű klíma, mint máshol szerelés és szállítás nélkül néhány kevésbé jó modell.

Ezért kell folyamatosan figyelni, hogy milyen akciók és ajánlatok vannak, mert nagyon jó ajánlatokat lehet néha kifogni, nagyon jó árakon. Nem kell mindig leragadni egy ajánlatnál, sokkal jobban járunk, ha több üzlrt kínálatát is végignézzük.

Sok klímával foglalkozó üzlet van, és nehéz megtalálni azt, ahol pont olyan klímát árulnak olyan feltételekkel, amilyenre szükségünk van. Én szerencsés vagyok, nekem viszonylag hamar sikerült a dolog, a legjobb ajánlatot sikerült megtalálnom a kilma-szereles.hu oldalon.

Az ingyen szerelés, az akciós klíma és az ingyen szállítás végül meggyőztek arról, hogy nekem igenis kell az a klíma, mert nem akarok egész nyáron a saját levemben főlni, én is tudni akarom, milyen a hűvösből figyelni a tűző napsütést.

Nem mondom, hogy régi vágyam volt egy klíma, de az biztos,hogy egészen sokat szemeztem vele és kifejezetten sok időt töltöttem szzal, hogy megtaláljam a legjobb ajánlatot.

Erről az oldalról egyébként csak jókat olvastam, azt írták mindenhol, hogy gyorsan, precízen és jól dolgoznak, ráadásul elég sok garanciát is vállalnak a termékeikre, így bátran be mertem ruházni az általuk forgalmazott légkondik egyikére.

Itt a légkondi árak is teljesen rendben vannak, nem kerülnek egy vagyonba, szerintem teljesen jó áron szereztem be a készüléket.

Igaz, még nincsen nálam, mert a beszerelésre egy kicsit még várnom kell, de már az is nagy előrelépés, hogy megrendeltem az utolsó akciós darabok egyikét.

Nagyon várom már, hogy megérkezzen és beüzemelhessem. Ki kell majd tapasztalnom a működését, azt sem tudom, hány fokon ideális mondjuk aludni, ezt is meg kell majd néznem.

Olyan modellt vettem egyébként, ami nem csak hűt, hanem fűt is, így nem kell majd bekapcsolnom a fűtést akkor, amikor este egy kicsit hűvösebb van, de nappal még nagyon meleg. Akkor pont jó lesz fűteni ez a szerkezet, hiszen be lehet állítani időzítővel is, nem kell attól félnem, hogy túl meleg lesz majd éjszaka a szobában, de fagyoskodni sem fogok.

Már most tudom, hogy nagyon jó vétel volt, izgatottan várom, hogy pontosan milyen lesz az élet légkondival. Egyelőre csak a hálószobába szereltetek, és ha beválik, akkor a lakás többi szobájába is tervezek majd légkondit venni.

légkondi árak
légkondi árak