Biztos energia, biztonság a lakásban

Sok érv szól az atomenergia mellett és legalább ennyi, ha nem még több szól ellene. Alapvetően én is inkább ellene vagyok, mint mellette, mégis van egy elorozhatatlan előnye a megújuló energiaforrásokkal szemben: folyamatosan, stabilan elérhető, teljesen függetlenül az időjárás viszontagságaitól. Míg a napelemek mérsékelten töltődnek, ha felhős az idő, ahogy a szélerőművek is mérsékelten működnek, ha nem fúj a szél, addig az atomenergia kinyeréséhez szükséges szabályzott láncreakció mindig lejátszódik, ha jó az idő, ha rossz.

Valahol ezt a biztonságot keresem én is egy lakásbiztosításnál. Nem sokára aktuálissá válik az újrakötés, ezért gondoltam körülnézek, milyen más lehetőségeket találok a meglévőn kívül. Rá is kerestem gyorsan, hogy legjobb lakásbiztosítás 2019 évben és nagy szerencsémre találtam egy online kalkulátort. Ez hatalmas mennyiségű, de nagyon jól kezelhető és szűrhető információt adott a számomra. Bele is vetettem magam az olvasásba és egészen érdekes opciókat találtam. Például vannak már olyan kiegészítő szolgáltatások, amikkel a lakásbiztosításon belül lehetőségünk van a házi kedvenceinket is biztosítani, legyen szó utazásról vagy esetleg az otthoni randalírozásról. Nem tudom mitől lehet egy csomag a legjobb lakásbiztosítás, de nálam ez biztosan ebbe az irányba billentené a mérleget.

Kicsit utána néztem annak is, mi a teendő, ha mégis megtörténne a baj. Természetesen értesíteni kell a rendőrséget azon nyomban, majd legfeljebb két napon belül a biztosítót is. A biztosítani majd csak a rendőrségi feljelentés és a helyszíni jegyzőkönyv megküldését követően tud bármit csinálni. A jegyzőkönyvben szerepelnie kell annak, hogy feltehetően mi vagy ki okozta a károkat és fel kell sorolni az eltűnt vagy megrongálódott tárgyakat. A biztosító kockázatviselése a biztosítás megkötését követő nap 0. órájában indul, azonban a biztosítási események esetében van egy bizonyos várakozási idő, ami az átlagos 15 naptól egészen a szélsőséges 6 hónapig is eltarthat. Nagyon fontos ezen kívül, hogy minden ingóságot számoljunk bele a biztosítás megkötésekor a feltüntetett értékbe, maga a lakóépület esetében pedig ne a piaci árat, hanem az újjáépítés költségeit vegyük alapul, hiszen egy esetleges káreset során ezt fogja adni a biztosító. Mindig a tényleges kár kerül megtérítésre a beszerzési és újjáépítési, valamint javítási költségek figyelembe vételével.

Érdemes tehát folyamatosan követőben lenni és évről-évre felülvizsgálni az új lehetőségeket, hiszen a lakásban található ingóságok, valamint az újjáépítési – javítási költségek is folyamatosan változnak. Én például ki nem hagynám azokat az összetett ajánlatokat, amik a lakásbiztosítások mellé kedvezményesen igényelhetők. Talán ettől lesz a legjobb egy lakásbiztosítás.