Megihletett a hulladékmentes július: napelemre váltok

Én nem tartom az atomenergiát ördögtől valónak. Az atomenergia egy hatalmas felfedezés volt a maga idejében, nagyszerűen működött is, ameddig szükségünk volt rá, ugyanúgy, akárcsak a fosszilis tüzelők, de most már ideje, hogy környezettudatosak legyünk, gondoljunk a bolygónkra az otthonunkra, és leváltsuk az atomenergia környezetre káros módszerét valami barátságosabb megoldásra.

Szerintem a megújuló erőforrások erre a célra pontosan tökéletesen megfelelnek. Nem elég, hogy elegendő energiát lennénk képesek termelni, ha kihasználnák a szél-, nap- meg különböző tengermozgásokból fakadó energiát, hanem még a környezetünkre is jobban vigyázhatnánk, ami így a klímakasztrófával a nyakunkban nem egy elhanyagolható tényező.

Mivel én hiszek abban, hogy az ember legyen az a kis változás, amit nagyban szeretne látni a világban, néhány éve gondolkodom rajta, hogy valahogy napelemes rendszerre fogok váltani a meglévő áramszolgáltatás helyett.

Sok más dolgot is próbálok tenni egyébként a környezetért, most már lassan több mint féléve hulladékmentesen élek. A hulladékmentes júliussal kezdtem el, ami egy divatos kihívás volt tavaly nyáron a közösségi médiákon, és mivel jó ötletnek tűnt, gondolkodás nélkül csatlakoztam. Eleinte nehéz volt, az első pár hét nagyon fura volt, szenvedős és költséges is, hiszen vászonzacskókat kellett beszereznem, hogy tudjak zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni az üzletekben, befőttesüvegeket a piacra stb. De néhány hét múlva azt vettem észre, hogy sokkal jobban jártam vele, mint gondoltam volna. Az első dolog, amit észrevettem, hogy sokkal többet járok a piacra. Ez sok szempontból is kifizetődőnek kezdett tűnni. Egyrészt friss, helyi termelők által előállított zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottam, arról nem is beszélve, hogy mivel nem a szupermarketbe jártam ezekért a termékekért, sose vásároltam sokat, legalábbis nem többet, mint amennyire szükségem volt. A nagy bevásárlóközpontokban gyakran megtörtént velem, hogy megvásároltam az előre csomagolt egy-két vagy akár többkilós zöldségeket, gyümölcsöket, amelyek egy része aztán rám rohadt. Próbáltam leszokni róla, de időről időre meggyőztek a nagyobb kiszerelés általában jutányosabb árai és győzködtem magam, hogy nem rossz ötlet, mert majd felhasználom, gyártottam is ötleteket, aztán… sose tettem meg, és kidobtam, amiről tudtam előre, hogy ki fogom.

Néhány hónap műanyagmentes élet után rájöttem, hogy nemcsak hogy egészségesebben kezdtem étkezni és felhagytam a pazarlással, hanem emiatt még pénzt is tudtam spórolni. Szóval én mondom, a környezettudatosságnak mindig van egy kedvező anyagi vonzata is.

Épp ezért próbáltam a baráti társaságomban, családi körömben terjeszteni az idézőjeles igét. Anyukám azonnal csatlakozott is, meg még két nagyon közeli barátom, szóval nem is voltam egyedül hagyva ezzel a dologgal. Arról nem is beszélve, hogy még közel is lakunk egymáshoz az anyukámmal és a barátaimmal, és mindig ‒ vagy legalábbis legtöbb alkalommal ‒ próbáltuk úgy összehozni, hogy együtt menjünk vásárolni. Így tulajdonképpen az egészségemen és a pénztárcámon túl még a szociális kapcsolataimnak is jót tettem ezzel a döntéssel.

Mivel a hulladékmentesség ilyen jól sült el, úgy döntöttem, hogy belevágok a napenergiára váltásba. Mivel tudtam, hogy anya, Fannival és Zsófival valószínűleg, ha követni egyelőre nem is, támogatni mindenképp fognak, ezért áthívtam őket egy kávéra, hogy meg tudjam velük beszélni a terveimet. Miután elmondtam, hogy szeretnék napelemes rendszert telepíttetni, de egyébként nem sokat értek a dologhoz, például azt se tudom, milyen a napelem ára. Persze, azt tudom, hogy nagyon drága, legalábbis annál biztosan drágább, mint amennyit meg tudnék engedni magamnak. Zsófi megnyugtatott, hogy nem kell mindezt azonnal zsebből kifizetni, ő úgy tudja, hogy nagyon szuper állami- meg EU-s támogatások is igénybe vehetők, és pályázattal meg 0%-os hitellel megoldható a dolog.

Az egész beszélgetés alatt kiderült, hogy Zsófi egész sokat ért a napelemes rendszerekhez, mint kiderült, a szülei másfél éve csináltatták meg a sajátjukat és nagyon elégedettek vele. Kicsit csodálkoztam, hogy nekem erről nem mesélt eddig, főleg annak fényében, hogy együtt kezdtük el a hulladékmentes kihívást, de aztán abban maradtunk, hogy csak valahogy nem került szóba, ami tulajdonképpen igaz. Míg ugyanis a hulladékmentes életmódba próbáltam beleszokni, csak arról szólt az életem, nem nagyon tudtam mással foglalkozni, teljesen lefoglalta az agyamat.

Zsófi végül felajánlotta, hogy nagyon szívesen összeköt a családjával, az anyukájával egyébként is találkoztam már, nagyon aranyos volt és nagyon barátságos, mondtam Zsófinak, hogy ha megadja az e-mail-címem neki, esetleg a telefonszámom, az nagyon sokat fog nekem segíteni. Nem telt el sok idő ezután, mikor a Zsófi anyukája végül keresett. Feltettem neki néhány kérdést, ő pedig azt javasolta, hogy nézzem meg a Pentele Solar weboldalát, hogy ha többet akarok tudni a napelemes rendszerekről. Ők ezzel a céggel dolgoztak, és nemcsak hogy a munkájukkal nagyon elégedettek voltak, hanem a weboldaluk is nagyon király, tökéletesen lehet róla tájékozódni.

Azonnal el is látogattam a kapott linkre és ott kezdtem olvasgatni a kérdéseimet illető válaszok után keresgélve. És tulajdonképpen nagyjából mindenre kaptam is választ, ugye a napelem árakat leszámítva, hiszen, mint ahogy azt tisztán és világosan leírták, a napelemes rendszer árát nem olyan egyszerű megállapítani ránézésre sem, nemhogy látatlanban. Nagyon sok minden múlik például a háztartás éves fogyasztásán, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora fogyasztást kell kielégítenie a napelemes rendszernek. Ezzel az érveléssel ki tudtam békülni.

Az viszont egy nagyon hasznos információ volt, hogy tulajdonképpen nem maradt az ember „védtelen,” az, hogy valaki napelemes rendszert telepít még nem jelenti azt, hogy le is vágják azonnal a szolgáltatóról, sőt. Hiszen raktározni nehéz lenne a megtermelt áramot, drága és nem túl hosszú életű generátorokra lenne szükség, hogy a megtermelt áramból maradjon éjszakára is. Így viszont az van, hogy az ember kapcsolatban marad a szolgáltatóval, és mivel a napelemes rendszer több energiát termel, mint amennyire szüksége van a háztartásnak, a felesleget az ember kvázi eladja a szolgáltatónak, akinek meg megvan a rendszerre arra, hogy ezt az energiát tárolja. Aztán, amit például a sötétebb időszakokba és éjszaka fogyaszt az ember, egyszerűen csak visszakapja a szolgáltatótól. Ez jó esetben nem is kerül semmi pénzbe, hiszen az ember gyakorlatilag már kifizette a saját áramát, amit visszakap.

Azt is láttam, hogy olyan tíz éves időszakban érdemes gondolkodni, míg a napelem ára megtérül. Nekem ez nem tűnt olyan soknak, tekintetbe véve azt, hogy azért hosszú távra tervez az ember, ha már háza van, és mivel tényleg meg akartam már lépni ezt, arról nem is beszélve, hogy Zsófi meggyőzött, hogy szuper pályázati lehetőségek vannak, végül felvettem a kapcsolatot a Pentele Solarral, akiket a Zsófi anyukája ajánlott.

Nem sokkal azután, hogy jeleztem feléjük az igényem, fel is vették velem a kapcsolatot, és abban maradtunk, hogy a végleges árajánlatot csak akkor kaphatom meg, hogyha kijött egy szakemberük egy helyszíni felmérést végezni. Természetesen tisztában voltam azzal, hogy ez lesz, ezt jelezték is a weboldalukon. A megegyezett időpontban meg is érkezett a kedves úriember, rövid idő alatt végzett, mindent megfelelőnek talált, úgyhogy el is indítottuk a papírmunkát. Nagyon rendesek voltak, még ebben is segítettek. Mivel csak nem rég indult a folyamat, még várnunk kell a hivatal visszajelzésére, sajnos arról is figyelmeztettek, hogy ez nem mindig egy gyors folyamat, néha pár hónap is lehet az átfutási idő. Mindenesetre én igazán várom, hogy ezzel is végre meglegyünk, és végre napelemes rendszer legyen a tetőmön.