Klíma akcióval, bűntudat nélkül

Meséltem már itt arról, hogy anno mennyire megihletett a hulladékmentes július, és miután újabb lépést szerettem volna tenni egy még inkább környezettudatos otthon felé, végül napelemes rendszert telepíttettem a házamra.

Mint ahogy azt már abban az írásomban is kifejtettem, továbbra is csak hangsúlyozni tudom, hogy a környezettudatos életformának mindig van egy nagyon pozitív anyagi oldala. Mióta hulladékmentesen élek, több húsmentes napot is tartok egy héten, elektromos autóra váltottam és napelemes rendszer termeli a háztartás működéséhez szükséges energiát, sokkal több pénzt tudtam félretenni, amit aztán utazásra, nyaralásokra költök, és megnézhetem azokat a helyeket, amelyeket a gyerekeink vagy egyáltalán vagy jelenlegi állapotukban már semmiképp, de még talán néhány éven belül mi sem fogunk már látni.

Ez igazán elszomorít, de egyébként inspirál is, hirdetem rendesen az idézőjeles igét a családtagjaim, baráti társaságom körében, és szerencsére egyre többen kezdtünk is jobban figyelni ezekre a dolgokra. Sajnos azonban tényleg igaz, hogy egy fecske nem csinál nyarat, és mivel a mi hozzájárulásunktól még nem állt meg a globális felmelegedés, ezt az elképesztő hőséget nehezen tudom már elviselni, ami a fővárosi nyarakat egyre inkább jellemzi.

Igazság szerint már régebb is gondolkodtam azon, hogy klímát szereltetek a lakásba. Sajnos azonban egy ideig anyagi okai voltak annak, hogy ezt nem tudtam megtenni, sokáig vártam valami tökéletes klíma akcióra, hogy végre ki tudjak fizetni egy normálisan működő klímát, utána meg ugye az tántorított el, hogy valahogy nem éreztem egy megfelelően környezettudatos lépésnek, hogy miközben egyik kezemmel mindent meg akarok tenni a környezetért, ami tőlem telik, a másik kezemmel egy még több meg nem újuló forrásból származó energiát pazarló eszközt akarok használatba venni.

Miután azonban tökéletesen működik a napelemes rendszerem, most már elhatároztam, hogy bűntudat nélkül tudok klímát vásárolni. Ettől függetlenül azért még lestem valami jó klíma akció után, mert hiába tudtam több pénzt spórolni, mivel végre kezdtem az igazi szenvedélyemnek, az utazásnak hódolni, nem is szerettem volna csak úgy eltapsolni ezt a pénzt.

A más emlegetett Zsófi barátnőm ajánlotta nekem végül a Fábián Klímát, és linkelte be a fabianklima.hu oldaluk, ahol már a főoldalon láttam, hogy itt rengeteg jó klíma akció vár rám. Nem is volt már sok munkám vele igazából, csak annyi maradt tulajdonképpen, hogy az elképzeléseim és igényeim, illetve a pénztárcám mélyéhez mérten kiválasszam a számomra megfelelő klíma berendezést. Szerencsére egy nagyon könnyen átlátható, jól kezelhető weboldalról beszélünk, így nagyjából 30 percembe telt ezt megtenni ‒ és ebbe bele kell számolni azt a tízperces telefonbeszélgetést is, amit Zsófival folytattam, mielőtt megkaptam tőle a linket ‒, aztán néhány kattintással már sikerült is megrendelni a berendezést, és tényleg szuper klíma akcióval együtt, mert még a szerelésre is volt akció.