A megoldás, ha nincs hely a szervernek

Egy kedves ismerősöm nagyon tehetséges a számítástechnika terén, olyannyira, hogy korábban a paksi atomerőműben is dolgozott a belső hálózat fejlesztésén. Mostanra azonban a saját lábára állt, és vállalkozást indított: cégek számára vállal hasonló munkákat. Igen ám, de a kezdetek nem voltak könnyűek, igen nehezen szánta rá magát a váltásra, többek között azért is, mert nem volt biztos benne, hogy fenn tudna tartani egy saját weboldalt úgy, hogy az megbízhatóan és gyorsan működjön. Ennek ugyanis egyetlen módját látta: ha saját szervert tart hozzá fenn. Azt vallotta ugyanis, hogy közös lónak túrós a háta, nem akar másokkal osztozni. Viszont a saját szerverhez jó néhány feltétel szükséges, ami sok pénzt és energiáét emészt fel hosszú távon. Szerintem nem nézett utána megfelelően, ugyanis amikor én is körbenézelődtem ilyen témában, akkor a rackforest.com/szolgaltatasok/szerver-hosting/ oldalon találtak alapján világossá vált számomra, hogy sokkal egyszerűbb módja is van a szerverüzemeltetésnek, mégpedig ha “bértartásba” helyezzük valahova.

Az említett rackforest.com/szolgaltatasok/szerver-hosting/ egy olyan szolgáltató oldala, akik teljes körű, weboldalakkal és azok fenntartásával kapcsolatos dolgok mellett szerver hostinggal is foglalkoznak. Ennek az a lényege, hogy egy külön erre a célra kiépített szerverteremben a bérlő elhelyezheti a sajátját, és ott minden körülmény adott a hatékony működéshez. Nem kell külön klimatizált, párátlanított, elzárt szerverszobát építeni, ők minderről gondoskodnak egy bérleti díjért cserébe. Plusz van szünetmentes áramellátás, és ha valami baj is történik, mondjuk leállás, azonnal rendelkezésre tudják bocsájtani az egyik saját szerverüket. Emellett könnyen megközelíthetőek a telephelyeik, ha bármi gebasz ütne be. Mondtam is a barátomnak, hogy ennél jobb megoldást nem fog találni, így már tényleg érdemes elgondolkodnia a folytatáson.

Szerencsére könnyen meggyőzhető volt, és ebben a rackforest.com/szolgaltatasok/szerver-hosting/ oldalon tálalt információk s nagy segítségére voltak. Amit én kevéssé értek, azt ő rögtön átlátta, és sokkal lelkesebben állt hozzá a dolgokhoz, mint korábban. Így kikerülte annak a költségét, hogy a saját ingatlanában kelljen egy külön termet létrehoznia, és valószínűleg a fenntartási költségekkel is sokkal jobban járt, mintha az otthoni hálózatáról üzemeltette volna. Mivel teljesültek a feltételek, így már sokkal szilárdabb alappal indulhatott neki az önálló vállalkozásnak, és azóta is sikert sikerre halmoz. Meg persze nagyon hálás nekem a hathatós segítségemért.