Atombiztos csapatépítő programok a Balatonnál

Imádom a magyar nyelvet. Mindig szórakoztatnak a beszélő nevek, beszédes szóösszetételek, na meg persze a többjelentésű szavak a nem odavaló értelemben használva. Idegennyelvként elsajátítani nem mondom, hogy lehetetlen, de igazán fel kell kötnie a gatyáját annak, aki nekiáll. Nehéz lehet elfogadni és megtanulni ezt a rengeteg szabályt és megérteni ezt a sok többértelműséget. Itt van például ez az atombiztos szóösszetétel is. Nekünk talán egyértelmű, hogy mitől atombiztos valami, de ha egy külföldinek próbálnánk elmagyarázni, valószínűleg elég nehéz lenne belemagyarázni, hogy olyan biztos valami, mint az atom. Sokkal egyszerűbb egy másik hasonlatot elmesélni hozzá.

Én például a legutóbbi csapatépítős élményemet mesélném el hozzá egy szemléletes példaként. Talán a legutolsó napsütéses őszi hétvégének indult a nap, amikor csapatépítő tréningre indultunk a Balatonra. Reggel beültünk a buszba mind a 25-en és nekivágtunk Siófoknak, ekkor még gyönyörűen sütött a nap. A lehetséges csapatépítő helyszínek közül egyértelműen ez volt a legszimpatikusabb mindenkinek, hiszen mindenki odavan a vizes programokért. Az eredeti terv szerint az érkezés és kipakolást követően vitorlázni mentünk volna 3 vitorlással. Az elején egy rövid gyorstalpalót követően szántottunk volna az északi part felé, ahol Tihanyban egy 5 fogásos menüt kóstolhattunk volna végig a hozzá passzoló borokkal a Balaton-felvidékről. Aztán visszafelé lett volna lehetőség egy kis versenyre a hajókkal, SUP-on (stand up paddle) pihenés, jóga a tó közepén, persze a bátrabbaknak fürdési lehetőséggel és játékokkal. Aztán egy kellemes sajttál és finom borok társaságában megnéztük volna a tó közepén a naplementét és befejezésül kihajókáztunk volna a kikötőbe. Elég sok volt a volna, ha észrevettétek. Nos ez azért lehetett így, mert amilyen gyönyörű időben indultunk neki reggel az útnak, annyira csúnya viharos időnk lett, mire leértünk a déli partra. Így hát érthető módon esélyünk sem volt nekivágni az útnak, maradtunk hát a parton. A csapatépítő helyszínek közül azért is tetszett ez az opció mindenkinek, mert amellett, hogy az alap programterv mindenki szívébe belopta magát az első pillanatban, az esőterv is egészen megnyerő volt. Ugyan senki sem gondolta volna még reggel, hogy ez utóbbi fog érvénybe lépni, de így sem csalódott senki.

Megérkeztünk, lepakoltunk, majd a hotel konferencia termébe bekuckóztuk magunkat. Így, hogy csak 25-en voltunk egész családias kinézetünk volt a 150 fős teremben, de legalább kényelmesen elfértünk és minden játéknak külön területe lehetett. Először kicsit bemelegítő, lazító jellegű feladatokat kaptunk, amikkel azok is bevonódhattak egy kis nevetéssel, akik egyébként csendesebbek lettek volna. Percek alatt megjött a vidámság az egész brigádban, nagyon jó koordinátorokat kaptunk az egész nap folyamán. A bemelegítő játékokat követően jött pár “léleknyitó” közös, csapatban megoldandó feladat, amivel kicsit mélyítettük a kapcsolatunkat. Ennek különösen örültem, mert volt 1-2 ember, akikkel eddig a munkán kívül nem sok kapcsolatom volt, így meg persze velük is kicsit közelebb kerülhettünk egymáshoz. Sokat rajzoltunk, beszélgettünk, nevettünk és 1-1 blokk végén mindig volt valami lazító, játékos csapatfeladat, akár ügyességi, akár gyorsasági jellegű. Ebben a szellemben telt az egész nap, megszakítva persze egy isteni finom ebéddel, ami teljes mértékben felért a túlparti ebéd gondolatával, egyedül talán a panoráma hiányzott hozzá, na meg persze a borokat is meghagytuk a vacsorához. A délutáni program végeztével mindenki a maga módján pihent. Volt lehetőség úszni, szaunázni, a wellness részlegen volt manikűr-pedikűr, szolárium és masszázs is. Aki egy kicsit aktívabb kikapcsolódásra vágyott, annak ott volt az edzőterem, azt hiszem még személyi edzésre is volt lehetőség. Aztán este mindenki összeverődött a bowling teremben. Itt volt lehetőség beszélgetni, csocsózni, billiárdozni, dartsozni, természetesen bowlingozni is és még egy autóverseny szimulátor is volt a teremben. Persze nem volt kötelező program, de mégis mindenki itt gyűlt össze, ez is csak azt mutatja, hogy nagyon jól összerázódott a banda a nap végére, a hajózás nélkül is. Persze sajnálom, hogy kimaradt ez a program, de ez a b terv is nagyon jól sikerült. Legközelebb pedig már tudjuk, hogy nem csak a vitorlázás és SUP-ozás közül választhatunk, de van lehetőség sárkányhajózásra és más evezős hajók bérlésére is. Ezen kívül csinálnak még quados túrákat is a környéken, de nyilván az elsődleges preferált opció a vizes programok közül kerül ki.

Összességében nagyon jól sikerült ez a hétvége, este még egy kis buli is volt, mert hétvégenként élő zene is van a hotelben. Végeredményül senki sem volt csalódott, mindenki nagyon-nagyon jól érezte magát, függetlenül attól, hogy a tervezett programból nem lett semmi. Megbeszéltük, hogy legközelebb is ide megyünk, mert nagyon szuper csapatépítő helyszín volt, egy még szuperebb, jól felkészült szervezői gárdával. Őszintén szólva, ha esetleg legközelebb is benéznénk a jó időt, azt sem bánnám. Így ezzel a benti programmal is egy 100%-os csapatépítőn vehettünk részt. Alakuljon tehát bárhogy is a helyszín kérdése, én már nagyon várom a következőt.