Az álom valóra válik

Minden álmom az volt, hogy egyszer Pakson dolgozzak. Emlékszem, gimnazista voltam, amikor egy tanulmányi kirándulás miatt bejártuk az egész paksi atomerőművet. Imádtam minden egyes szegletét. Annyira rejtelmes volt, hogy szerettem volna felfedezni az összes helyiségét.

Egy ott dolgozó vezetett körbe minket. Már nem tudom pontosan, hogy milyen titulusa volt, de teljesen lenyűgözött, ahogyan az atomenergiáról beszélt. Aznap otthon csak erről a témáról tudtam beszélni a szüleimnek. Már akkor megfogadtam, hogy én biztosan itt fogok dolgozni a jövőben.

Természetesen úgy, ahogyan az lenni szokott, nem oda vezetett elsőnek a sorsom. Nem annyira távol az atomenergia témájától, de mégse olyan közel, földrajzot tanultam az egyetemen. Ennek oka az volt, hogy annyira rossz fizikatanárt kaptam a középiskolában, hogy elvesztettem mindenféle motivációmat Paks iránt.

A szabadidőmben azért olvasgattam erről a témáról és a helyről is. Ha volt olyan kurzus, amely erről szólt, akkor azon is részt vettem. Miután lediplomáztam, kerestem a helyem. Sikerült a szakmámban elhelyezkedni, azonban azt éreztem, hogy az nem az igazi. Nekem az kell, amit gyerekként megálmodtam – gondoltam. Féltem újra belevágni az egyetembe, mert a tanulás mellett dolgozni akartam. Aztán apukám tanácsára elkezdtem keresgélni az OKJ képzések között, és az Oktatozone oldalán meg is találtam a számomra megfelelőt.

A designos, színes, átlátható weboldalon nagyon könnyen tudtam keresgélni a felkínált szakmai képzések és a részszakmák között. Rögtön ki is néztem számomra egy nagyon szimpatikusat. Az elektronika és elektrotechnikához tartozó robbanásbiztos berendezések szerelője egy nagyon különleges lehetőségnek bizonyult. A szakmai képzésen belül számos információt megtudhatunk arról, hogy a tanfolyam mikor kezdődik, mi a jelentkezési határideje, a helyszíne, a díja, az óraszáma, a napja. Lentebb a képzés megkezdéséhez szükséges feltételeket sorolják. Alapfokú iskolai végzettség mellé szakmai előképzettségként villamosipari (erős és/vagy gyengeáramú) és/vagy gépész és/vagy vegyipari és/vagy munkavédelmi és/vagy tűzvédelmi szakma, szakképesítésre van szükség. Hozzátartozik egy egészségügyi követelmény is, amelyről bővebben a letölthető nyomtatványok menüpontja alatt lehet olvasni.

A robbanásbiztos berendezések szerelőjének a fő feladata, hogy robbanásveszélyes helyeken, alapképesítésének megfelelően berendezéseket kiválaszt, javít, szerel, felújít, kezel, üzembe helyez, illetve a robbanásbiztonság-technika általános megfelelését igazolja, felülvizsgálja.

Mint kiderült, ez a szakma egyre népszerűbb és keresettebb a munkaerőpiacon. A képzés alapvetően arra fókuszál, hogy a részvevők a szükséges elméleti és gyakorlati tudással rendelkezzenek a robbanásbiztos villamos és/vagy nem-villamos berendezések kezelése, szerelése, üzembe helyezése, ellenőrzése, üzemeltetése és karbantartása terén.

Ha valakinek a munkájából adódóan robbanásbiztos villamos és/vagy nem-villamos berendezéseket kell szerelnie és kezelnie, azok számára tökéletes választás lehet ez a szakmai képzés. Szinte elengedhetetlen, hogy részt vegyenek ezen a tanfolyamon. A megszerzett tudás számos területen is alkalmazható, például az olajiparban, vegyiparban, energiaszektorban, és minden olyan helyen, ahol fennáll a robbanásveszély lehetősége. A képzés során megismerhető a robbanásbiztos helyiségekre és szabadterekre vonatkozó zónabesorolási szabályok is. Az újonnan megszerzett képesítéssel a munkát a technikai dokumentációk alapján, szakmai szabályok és következmények figyelembevételével lehet elvégezni.

Azok számára kifejezetten ajánlott a robbanásbiztos berendezések szerelője lehetőség, akik szeretnék a tudásukat gyarapítani, akikhez közel áll a villamosipari terület, illetve azok számára is jó választás lehet, akik olyan területen kívánnak elhelyezkedni, ahol a robbanásbiztos berendezéseket magas szinten kell kezelni és karbantartani.

A tanfolyam alatt az érdeklődők elsajátíthatják a robbanásbiztos gyártmány felülvizsgálatát, ellenőrzését, hibafeltárásának elvégzését, szükség szerinti karbantartását, javítását. Megtanulják a szabályozások és jogszabályok ismeretét, az üzemipróbák végrehajtását, és a robbanásbiztos helyiségekre és szabadterekre vonatkozó zónabesorolási szabályokat is. Ráadásul arra az ismeretre is szert tesznek, hogy hogyan kell a különböző méréseket, vizsgálatokat és beállítások végzését a megfelelő eszközök alkalmazásával elvégezni.

Emellett számos OKJ képzések, azaz szakmai képzések közül választhatnak az érdeklődők. Ha esetleg valakit jobban érdekel a mezőgazdaság és az erdészet, az aranykalászos gazdának is tanulhat, de számos más opció is a rendelkezésre áll.

Az Oktatozone több mint tíz éves tapasztalattal rendelkezik, és olyan kiváló szakemberekkel dolgozik, hogy a sikeres felkészítés után szinte garantált az eredményes vizsga megszerzése. Saját készítésű tananyagot kínál, a képzések Budapest frekventált helyein és online is elérhetőek. Nem mellesleg a magánszemélyeknek részletfizetési lehetőséget is biztosítanak. A tanulás közvetlen és támogató légkörben történik, igényesen felszerelt tantermekben és tanműhelyekben.

A kapcsolat menüpontban megadott telefonszámokon, e-maileken, egyszerű űrlap kitöltésével, vagy személyesen a budapesti irodában bármilyen kérdés esetén rendelkezésre állnak az ügyintézők.