Nem energiapazarló a házad? Majd az energia tanúsítvány megmondja!

Mi is az az energia tanúsítvány?
Az energia tanúsítvány megmondja, hogy pontosan mennyire is kedvező az otthonunk energia felhasználása. Egészen egyszerűen úgy is megfogalmazhatjuk, hogy megmutatja, mennyibe kerül az otthonunk fenntartása energia felhasználási szempontból.

Mi az energia tanúsítvány haszna?

Természetesen csináltathatunk azért is ilyen tanúsítást, hogy megtudjuk, energetikai szempontból mennyire korszerű a lakásunk, mennyire van szükség egy energetikai korszerűsítésre felújításra. De ennél sokkal népszerűbb indokai is vannak annak, hogy egyre többen csináltatnak energetikai tanúsítványt.

A lakás eladáshoz például már elengedhetetlen ennek a tanúsítványnak a megléte. Egy nyáron megvett ingatlannál például komoly meglepetéseket tud okozni az első fűtéssel töltött hónap rezsije, hiszen ha nincsen megfelelően hőszigetelve a ház, vagy a nyílászárók nem megfelelőek, akkor inkább az utcát fűtjük, mint az otthonunkat, ennek pedig magas költségei lehetnek.

A lakás eladásoknál már kötelező, hogy az ingatlanunk ezzel a tanúsítvánnyal is rendelkezzen. Ez magába foglalja, hogy az AA+-tól CC besorolásig terjedő skálán mégis hol helyezkedik el az ingatlanunk. Ez a leendő vevőknek is segít, hiszen megtudják, hogy energiafelhasználás szempontjából mennyire jó vétel a lakás, illetve azt is megtudják, hogy kell-e később szigetelésre, vagy a fűtés korszerűsítésére költeniük, vagy ilyen szempontból is jó vétel az ingatlan.

A másik indok, amiért sokan kérni szokták ezt a tanúsítványt, az a pályázatokra való nevezés. Sok lakossági pályázat van, ami mondjuk nyílászárók cseréjére vagy napelemek telepítésére vehető igénybe, esetleg a szigetelés oldható meg belőle. Ezeknek a lakossági pályázatoknak általában szigorú nevezési feltételei vannak azért, hogy a pénz, amit felajánlanak, tényleg a lehető legjobb helyre kerüljön és ott kössön ki, ahol tényleg nagy szükség van rá.

Általában ez a két fő indoka van annak, hogy valaki energia tanúsítványt csináltat.

Azért is fontos, hogy tisztában legyünk az otthonunk energia felhasználásával, mert egyre inkább figyelnünk kell arra, hogy ne pazaroljuk az áramot. Sajnos a nem megújuló energiaforrásaink kifogyóban vannak és az atomenergia önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az egész országot ellássuk árammal.

Az áram egyébként sem olcsó, vannak emberek, akik még az áramot sem tudják fizetni és áramszegénységben élnek. Ezért fontos, hogy mindenki a saját ereje szerint spórolni tudjon vele. Mert pénzbe kerül, és még ha olyan szerencsések is vagyunk, hogy a világ más részeivel ellentétben, szinte korlátlan mennyiségben a rendelkezésünkre áll az áram, nem mindegy, hogy valóban azért fizetünk, amit el is használunk, vagy a korszerűtlen berendezéseink miatt sokkal többet fizetünk, mint indokolt lenne.

Az egyik nagy buktató az elektromos fűtés szokott lenni, hiszen ez önmagában általában egy olcsóbb megoldást jelent, mint a gázzal történő fűtés, de sajnos a nem megfelelő szigetelés miatt magasabb hőfokot kell állítani, hogy a szobák ugyanolyan melegek legyenek, így összességébe többe kerül a fűtés, mint egy jól szigetelt lakás esetén.

Mit néznek az energia tanúsítvány kiállításánál?

Tulajdonképpen ennek a menete egyszerű. Fel kell hívni egy, a tanúsítással foglalkozó céget, vagy egyeztetni kell velük e-mailben, vagy ahogyan akarunk, és ők küldenek egy szakembert, aki felméri az otthonunk energia fogyasztását. Például az www.e-tanusitas.eu oldalon is egyeztethetünk, mert ők már 24 órán belül, plusz felár nélkül elkészítik az energia tanúsítványt. Nem kérnek plusz pénzt, amiért gyorsan és megbízhatóan dolgoznak, de szerintem ez lenne az elvárt. Mégis kevés olyan cég van, akik egyik napról a másikra képesek kiállítani ezt a tanúsítványt.

Amikor a szakember kijön megnézni a lakásunkat, főként a fűtés rendszer, a vízmelegítő rendszer illetve a nyílászárók állapota fogja érdekelni, ugyanis ezek alapján megállapítható, hogy melyik besorolásba kerül az ingatlanunk. Természetesen az a legjobb, ha AA+ besorolást kapjuk, de a régi építésű ingatlanok között aligha akad ilyen besorolású.

Meddig érvényes a tanúsítvány?

Az www.e-tanusitas.eu oldalon olvastam, hogy egy ilyen energia tanúsítvány 10 évig jó, de érdemes újracsináltatni, ha valamilyen nagyobb korszerűsítést végzünk a házon, hogy mindig az aktuális besorolásunkat tükrözze. Például ha új fűtési módszerre váltunk, érdemes újra megcsináltatni ezt a tanúsítást.

Mennyibe kerül?

Az árképzésnél a legfontosabb tényező, hogy mekkora a lakásunk. Az www.e-tanusitas.eu oldalon eszerint vannak megadva az árak, az is számít, hogy Budapesten, vagy esetleg messzebb található az ingatlan valahol vidéken és hogy lakásról vagy családi házról van szó.

A budapesti lakások esetén 12.990 Ft és 17.990 Ft közé esik a tanúsítvány kiállításának díja, vidéki lakások esetén pedig 16.990 Ft és 21.990 Ft közötti díjjal lehet számolni.

Családi házak esetén pedig Budapesten 17.990 Ft és 25.990 Ft közötti díjjal kalkulálhatunk, vidéken pedig 21.990 Ft és 29.990 Ft között alakul az energia tanúsítvány kiállítási díja.

Ez egyébként az egyik legolcsóbb szerintem a piacon, nem láttam még ennél kedvezőbb ajánlatot, főleg, hogy a tanúsítvány mellé adnak egy 4000 Ft értékű ingatlan kisokost, az elkészült tanúsítványt pedig nem csak elektronikusan, hanem futárszolgálattal is eljuttatják hozzánk.

Jó, ha az ember tisztában van azzal, hogy milyen a lakása energiafelhasználása. Manapság már nem veszünk még egy hajszárítót sem anélkül, hogy megnéznénk, hogy milyen annak az energiafelhasználása, mennyire kedvező.

A háztartási nagy- és kisgépek esetében szerintem mindenki látott már ilyen, energiafelhasználás szerinti besorolással kapcsolatos matricát. Ezek azok a matricák, amik rá vannak ragasztva a termékekre és nem érdemes A-nál rosszabbat venni, mert annak már elég rossz az energiafelhasználása.

Vannak, akiket ez nem érdekel, de például egy hűtőszekrény esetében elég nagy különbséget tud jelenteni a két kategória közti eltérés.

Ha pedig már egy hűtő esetében is ennyire figyelni kell az energiafelhasználásra, akkor egyértelmű, hogy mennyire sokat jelenthet az energia tanúsítvány szerinti besorolás egy lakás / ház esetében.

Éppen ezért kell ez a tanúsítvány már a lakások eladásához is, hiszen ez a besorolás egyszerűen teszi átláthatóvá a lakás energetikai állapotát, ezzel pedig megkönnyíti a vevőknek a döntést. Így az eladók nem tudják szápíteni a ház állapotát és a vevők is tudják, hogy pontosan mit kapnak, mire kell számítani.

Spórolni már sokféleképpen lehet, a legegyszerűbb módszerektől kezdve a komolyabb spórolás érdekében megtett befektetésekig.
A legtöbben úgy spórolunk, hogy nem hagyjuk égve a villanyt, kihúzzuk és kikapcsoljuk azokat a berendezéseinket, amiket éppen nem használunk, de vannak olyan emberek, akik sokkal magasabb szintre igyekeznek vinni a spórolást.

Ők napelemre váltanak, megújuló energiákkal igyekeznek fedezni a ház energiaszükségletét, így a kezdeti nagyobb beruházás megtérülte után például egyáltalán nem kell áramra költeniük.

Az www.e-tanusitas.eu oldalnál adnak egy ingatlan kisokost, amiben spórolási tippekről is lehet olvasni, sok más ingatlan tulajdonosokat érintő probléma mellett.

Elég sok mindent sikerült megtudnom az ingatlanok energia tanúsítványának kiállításáról, de még egyszer alaposan át fogom olvasni az www.e-tanusitas.eu oldalt, mielőtt megcsináltatom ezt a tanúsítást, mert szeretek mindig képben lenni, itt pedig minden fontos információt összeszedtek az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban és az általuk nyújtott szolgáltatásról is mindent meg lehet tudni.