Kell-e Paks?

Mit gondolnak a fesztiválozó fiatalok Paks II-ről? - video

Az Energiaklub korábbi kutatásából kiderült, hogy az egyetemisták kétharmada nemet mond Paks II-re. Stábunk most az EFOTT-on járt, hogy megtudjuk mit mondanak a fiatalok az új paksi erőműről. 

"Ha te lennél Magyarország miniszterelnöke, akkor mire költenéd azt a 4000 milliárd forintot, amibe Paks II fog kerülni?" - hangzott a kérdés. A fesztiválozók válaszait ebben a videóban nézheti meg.

A diákok kétharmada nemet mond Paks II-re

A felsőoktatásban tanuló hallgatók 67%-a ellenzi az új paksi erőmű megépítését - derül ki az Energiaklub egyetemisták körében végzett online kutatásából.  A kutatás szerint közel felük úgy érzi, nem rendelkezik elegendő információval a beruházásról. Az Energiaklub az elkövetkező hónapokban több egyetemen és főiskolán tart fórumokat, ahol a diákok tájékozódhatnak Paks II-ről, és kialakíthatják saját véleményüket Magyarország energetikai jövőjéről, ami nem pusztán energetikai kérdés, hanem gazdasági és társadalmi ügy is.

Paks II maga a probléma - Nézőpontok Brüsszelből

Nyilvános meghallgatást szervezett az Energiaklub és a Zöldek európai parlamenti képviselőcsoportja az Európai Parlamentben, Brüsszelben. A résztvevők korrupciós, pénzügyi és energetikai problémákra hívták fel a figyelmet, megjegyezve: Magyarországon semmiféle párbeszéd nem zajlik az ügyről.

Paks II nélkül a világ

Nincs szükség Paks II-re, mert Magyarország jövőbeni energiaigénye az új atomerőmű nélkül is maradéktalanul kielégíthető. Ez derül ki abból az Energiaklub által készített tanulmányból, amely ennek a 4 ezer milliárdos beruházásnak a felesleges megépítése helyett hazánknak egy sokkal kedvezőbb megoldást javasol. Mindez az energiafogyasztás racionalizálásával, energiahatékonysági fejlesztésekkel, a megújuló energiaforrások nagyarányú felhasználásával és egy rugalmas, decentralizált energiarendszer kiépítésével biztonságosan elérhető.

Paks II titkai

Perger András, az Energiaklub projektvezetője a "Paksról komolyan" rendezvénysorozat 2014-es zárókonferenciáján Paks II titkait sorolta fel. Az új atomerőmű építésének ügyében már korábban is az volt a tapasztalat, hogy döntően perekben kellett kikényszeríteni az adatok nyilvánosságát, és a kiadott adatokból az állami adatgazdák a lényeges részeket gyakran kitakarták. Mára eljutottunk odáig, hogy gyakorlatilag lehetetlen érdemi információkhoz jutni.

Oldalak