Paksi szerződések: eljárást indít az Adatvédelmi Hivatal

Az Energiaklub januárban kezdeményezte a titokfelügyeleti eljárást, kedden a Hivatal arról tájékoztatott, hogy megkezdte a vizsgálatot.

2014 decemberében írták alá a Paks II építésére vonatkozó szerződéseket, magyar részről az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt., orosz részről pedig a Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt nevű cég. A három szerződés az új blokkok tervezésének-gyártásának-építésének, az üzemeltetési és karbantartási támogatásnak, illetve az üzemanyag-ellátásnak és a kiégett fűtőelemek kezelésének és tárolásának részleteit rögzítik.

A szerződések nyilvánosságra hozatalát december 16-án levélben kérte az Energiaklub a magyar féltől. Adatigénylésünkre azt a választ kaptuk, hogy a szerződések nem ismerhetőek meg, mivel azokat a Miniszterelnökség titkosnak minősítette.

Az ügyben idén januárban az Energiaklub és Keller-Alánt Ákos újságíró a TASZ közreműködésével titokfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Az eljárás az egyetlen jogorvoslati lehetőség egy ilyen esetben, és a Hatóság dönthet arról, hogy kivizsgálja-e az esetet. Most arról kaptunk tájékoztatást Péterfalvi Attilától, a Hivatal vezetőjétől, hogy elindította a vizsgálatot és a vizsgálat keretében megkereste a minősítőt.