Paks a költségvetésben

Az Energiaklub közleménye (2015. május 26.) 

2016-ban 113 milliárd forint költségvetési pénz jut a tervezett paksi atomerőmű építésének előkészületeire. Ez négyszer annyi, mint amennyi az idei költségvetésben szerepel.

Mivel ez az összeg a költségvetésben egyetlen, az MVM Paks II. Zrt. tőkésítése című soron szerepel, az Energiaklub fontosnak tartja, hogy nyilvánosságra kerüljön, pontosan mire is fordítják ezt az összeget. Ezért az Energiaklub adatigényléssel fordult a Miniszterelnökséghez, amelyben többek között azt szeretné megtudni, hogy ennek a 113 milliárd forintnak mekkora része az orosz-magyar szerződés szerinti, a Roszatom számára fizetendő fővállalkozói díj, és mekkora összegű orosz hitelt tervez lehívni a Kormány 2016-ban. Ezekre a kérdésekre a napokban várjuk a választ.

Korábban az Energiaklub hasonló adatigényléssel élt az idei, 28 milliárdos költségvetési pénzekkel kapcsolatban. A Miniszterelnökség válasza szerint ebből a pénzből még nem fizetnek az orosz szerződés alapján fővállalkozói díjat. Tartalmaz azonban közel 7 milliárd forintot engedélyezésre és 6 milliárd forintot a beruházás előkészítésére. Kommunikációra, azaz – valószínűsíthetően – reklámokra, hirdetésekre és egyéb propaganda-tevékenységekre 857 millió forint közpénzt költ el az állam az idei évben.