Megkezdődött a "Paksról komolyan" című rendezvénysorozatunk

A Paksra tervezett új atomerőmű számos közgazdasági, biztonságpolitikai, geopolitikai és társadalmi kérdést vet fel. Mindezekről alig esett és esik szó a magyar nyilvánosságban.
Ezért az Energiaklub „Paksról komolyan” címmel rendezvénysorozatot indított, melynek első eseményén a Paks II beruházás költségvetési és gazdaságpolitikai hatásairól esett szó. A rendezvényen Romhányi Balázs (Költségvetési Felelősségi Intézet), Petschnig Mária Zita (Pénzügykutató Zrt.), illetve Jankovics László (Európai Bizottság, Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság) beszéltek a témáról.

A rendezvényen Romhányi Balázs (Költségvetési Felelősségi Intézet) bemutatta az Energiaklub megrendelésére készített, "A Paks II beruházás költségvetés-politikai következményei" című tanulmányát.

Romhányi elmondta, hogy az Európai Unió jelenleg hatályos statisztikai elszámolási szabályai kellően világosak ahhoz, hogy a projektet egyértelműen a kormányzati szektorban kelljen elszámolni. Az elemzés készítése során arra a következtetésre jutott, hogy a paksi beruházás pénzügyi terhét nem lehet a jövő generációkra hárítani, azt elsősorban azoknak kell viselniük, akik a beruházás idejében fizetik az adókat vagy részesülnek a közpénzekből.

Romhányi szerint a fenntartható és átlátható költségvetési politika alkotmányos követelményének a kormány akkor felelne meg, ha nyilvánosságra hozná saját feltételezéseit, számításait és a szükségessé váló kiigazító költségvetési intézkedésekkel kapcsolatos konkrét elképzeléseit. Legkésőbb a 2015 tavaszi – 2018-ig előretekintő – konvergencia programban színt kell vallania, ha nem tervezi a kormány a projekt csúsztatását. Minél tovább fennmarad a bizonytalanság, annál nagyobb lesz a szükséges költségvetési intézkedések miatti növekedési áldozat, amint azt a 2011-2014 évek történései is bebizonyították.

Hozzászólásában Petschnig Mária Zita (Pénzügykutató Zrt.) úgy vélte, hogy Romhányi Balázs hiánypótló tanulmányának feltételezései "messzemenően jóhiszeműek". Például a beruházás összeköltségének csak 3750 milliárd forintot feltételez, és nem veszi figyelembe, hogy kiegészítő beruházásokra is szükség lesz, tehát a makroökönómiai kövekezmények még a tanulmányban leírtaknál is sokkal rosszabbak lesznek.

Jankovics László (Európai Bizottság, Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság) pedig arról beszélt, hogy az esetleges deficitnövelő hatásokat csak a részletek isemeretében lehet majd konkrétan meghatározni, de a beruházás adósságnövelő hatása várhatóan önmagában ellentételezési kötelezettséggel jár majd.

Rendezvénysorozatunk további eseményeire jelen terveink szerint következőképpen kerül sor:

  • Október 8.: Környezeti hatások
  • Október 16: Biztonság és geopolitika
  • Október 28: Végrehajtás
  • 2015. január: Konferencia Paks II-ről