Az NAIH szerint is túlzás a paksi titkolózás

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság foglalkozott a Paks II beruházás adatait 30 évre titkosító törvénnyel (2015. évi VII. tv.). A Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila szerint egyes adatokat a törvényi korlátozás ellenére is nyilvánosságra kell hozni - többek között azért, mert más jogszabályok meg azok nyilvánosságát írják elő. Az elnök állásfoglalásában (naih-2015-1894-t.pdf) arra tesz javaslatot a paksi bővítés kormánybiztosának, hogy ezen adatokat egy külön honlapon hozzák nyilvánosságra. A törvény szerinti tiltás ugyanis arra vonatkozik, hogy az adatokat azok igénylése esetén nem szabad kiadni 30 évig. A proaktív nyilvánosságra hozatallal azonban az egyéb jogszabályok előírásainak is eleget lehet tenni.

Mint a képen látható, az NAIH elnöke szerint a környezeti hatásokra és a közpénzek felhasználására vonatkozó adatokat a lehető legszélesebb körben nyilvánosságra kellene hozni; ezen felül, segítségét is felajánlja annak eldöntéséhez, hogy mely adatok tartoznak nyilvánosságra.

Az Energiaklub jelenleg több szálon is foglalkozik a paksi adatok kérdésével: a decemberben aláírt megállapodások esetében a TASZ-szal közösen titokfelügyeleti eljárást kezdeményeztünk az NAIH-nál, míg a Paks II törvény ügyében, több szervezettel együtt kértük Áder János köztársasági elnököt, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a törvény alkotmányossági vizsgálatát. Bár a köztársasági elnök aláírta a törvényt, vizsgáljuk a további lehetőségeket a törvény utólagos alkotmányossági felülvizsgálatára.