Az Európai Bizottsághoz fordultunk Paks2 ügyében

Szerintünk Paks2 állami támogatása sokszorosan sérti az európai jogrendet, ezért arra kérjük a Bizottságot, hogy vizsgálja ki a tervezett finanszírozási konstrukciót.

A beadványunkban alaposan elemezzük a helyzetet. A konstrukció szerintünk az állami támogatásokra vonatkozó összes Uniós kritériumát teljesíti, nem vitás, állami támogatásról van szó. Kérdés, hogy tiltás alá esik-e? Mivel az Unió által megengedett kivételek között nem szerepelnek az atomerőművek, és a projekt egyéb feltételeknek sem felel meg, ezért véleményünk szerint tiltott állami támogatásról kell beszélnünk.

Aberuházást ezek szerint tehát nem piaci alapon, hanem állami szerepvállalással tervezik megvalósítani. Ez egyrészt az ország évtizedekre szóló eladósodásával fenyeget, hiszen az adófizetők pénzéből törlesztenék a hitelt, és pótolnák ki a teljes beruházás hitelből nem fedezett részét. Másrészt ezzel a nukleáris ipart hozzák behozhatatlan előnybe, a fenntartható energiatermelési módokkal szemben. Ezért elengedhetetlen, hogy mielőtt az építkezés megkezdődne, ennek a konstrukciónak a jogszerűségét minden szempontból megvizsgálják. Ezért kérjük a Bizottság vizsgálatát - amit a magyar kormánynak még a szerződés aláírása előtt, magától kérnie kellett volna.

Sőt, nem csak Brüsszelről van szó, hanem Genfről is: az Energiaklub és a Greenpeace a brüsszeli beadványon felül az Aarhusi egyezmény (amely a környezetvédelmi ügyekben való közösségi részvételről szól) Jogkövetési Bizottságához fordultak, hogy vizsgálja meg Paks2 ügyét. Erre azért van szükség, mert a Paks2-ről szóló döntések során a magyar kormányok többször is megsértették az egyezmény pontjait. Az új paksi atomerőmű kérdésében a társadalom kizárásával hozták meg a döntést, pl. eltitkolták a közérdekű információk döntő részét, a megküldött adatokat is sokszor több éves késéssel kaptuk meg vagy peres úton kellett kikényszeríteni, és a magyar polgárokat semmilyen formában nem vonták be a folyamatba.

A közlemény szövege itt olvasható: paks_ek_gp_sajtkozl_14.06.12.pdf