Haladás apró lépésekben: per Szekszárdon

A kis siker is siker: miközben a brüsszeli beadvány előkészítésén ügyködtünk, tárgyalás volt Szekszárdon, Paks II. Zrt. ellen. Januárban Moszkvában aláírtak 3 valamit a Rosatommal, azokat szeretnénk megkapni.

Paks II azzal érvelt, hogy nem kötöttek megállapodást, szerződést, csak ún. "term sheet"-eket, és kérte, hogy a pert szüntessék be. A bíróság végül ezt elutasította. Sőt! Felhívta a céget, hogy mutassa be a term sheet-eket. Ezt meg is tették. Nem meglepő módon mindhárom term sheet erősen kivonatolt volt, azaz, a tartalom döntő részét kitakarták. Hogy miért? Az alperes arra hivatkozott, hogy a szerződés hiányzó pontjai minősített adatot képeznek. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy ki a minősítő, és milyen jogszabály alapján történt a minősítés.
 
A bíróság ezután kötelezte az alperest, hogy 15 napon belül nyújtsa be a bíróságra az eredeti, nem kivonatolt term sheet-eket (ezeket a bíróság zártan fogja kezelni), és hogy tájékoztassa a bíróságot, hogy ki a minősítő. Bírói kérdésre az alperes azt felelte, hogy nincs akadálya annak, hogy nekünk is elküldjék a 3 kivonatolt term sheet-et. Ez azért érthetetlen, mert korábban csak arra voltak hajlandóak, hogy a bíróság előtt mutassák fel azokat. Erre a bíró kötelezte az alperest, hogy 15 napon belül küldje el nekünk a 3 kivonatolt term sheetet.

Hogy mi lehet a továbbiakban? Az alperes három okból kérte elutasítani a keresetet: 1) a term sheet nem "megállapodás", így azok kiadásának igénylése nem fér bele az eredeti adatigénylés/kereset keretei közé; 2) az alperes nem közfeladatot lát el, 3) a kért adatok döntés megalapozását szolgálják, ezért nem nyilvánosak. A bíróság, úgy tűnik, elvetette az alperesi védekezés 1-2) és - legalább részben - a 3) pontját, hiszen különben nem hívta volna fel az alperest a kivonatolt term sheet kiadására. Persze van rá esély, hogy a term sheetek érdemi rendelkezéseit a minősítés miatt így sem fogjuk megismerni.

Persze, nem hamar: a következő forduló - szeptember 10...

A perben a TASZ képviseli az Energiaklubot, a beszámolót dr. Pető Márknak köszönhetjük.